Att tänka på vid längre resor

Sedan vanliga människor fick råd att flyga kommersiellt har människor åkt jorden över för att träffa sina nära och kära. Människor åker världen över, studerar, blir kära och flyttar lite överallt. Att ta en tur till en helt annan sida av jordklotet ger oss perspektiv på världen. Det ger oss perspektiv på det liv vi lever och gör oss världsvana. Att resa ger oss kunskaper ingen kan ta ifrån oss. Solsemester, skidsemester. Hur bestämmer man sig?

Tropical resort i Costa RicaViktigt att tänka på när man inte åker inom Europa är att se till så att man skaffar sig rätt visum. Att vara halvvägs på väg någonstans och sen komma på att visumet är ogiltigt är inte en sits man vill hamna i. För att undvika missförstånd är det bättre att ringa ambassaden en gång för mycket än för lite. Det är alltid olika regler för olika länder. En resa till Kina kräver exempelvis ett visum medan en resa till Costa Rica som varar mindre än 3 månader inte kräver ett visum som svensk medborgare. Du kan alltså uppleva maten, kulturen, naturen och stränderna utan krånglig byråkrati. Det är även mycket viktigt att man kollar upp vilka vaccinationer som behöver göras innan resdagen. Att åka till ett land med sämre sjukvård är förödande om det skulle ske att man blir väldigt sjuk i något som kunnat förebyggas.

Att ha en försäkring som täcker dig när du är utomlands är essentiellt. Se även till så att du har försäkringsnummer och informationen på dig vart du än går.

Är det en längre resa där du kanske ska bosätta dig en tid måste du kolla upp vilka hyresvillkor som gäller. Ibland betalar man hyra var tredje månad istället för varje, och vid beskrivning av lägenheten räknas ibland hallen utanför lägenheten in i kvadratmeterna. Se även till så att du har kontrakt på allting och helst flera kopior på det.