Fjällresa

Vi i Sverige har en fantastisk fjällvärld, den sträcker sig från Dalarna till längst upp i Norrbotten. Här presenterar vi två orter som vi tror kan vara av intresse för dig som gillar att åka slalom eller att fjällvandra samt lite förberedelser inför en sådan resa.

Förberedelser

Innan man åker iväg så finns det några saker som är bra att ha koll på och ställt i ordning. Här kommer några tips som vi tycker är viktiga.

Säkerheten – Att åka skidor i fjällvärlden är inte helt riskfritt även om man är en duktig och van skidåkare och därför så är det viktigt att se till så att du har koll på säkerheten. Man vet aldrig när olyckan kan vara framme och man ramlar och skadar sig eller om en lavin får för sig att gå av. Införskaffa utrustning och prylar för att klara olika situationer du kan ställas inför.

Kroppen – Att åka på en skidresa utan att att man har åkt skidor på länge är inte någon bra idé. Man kommer helt enkelt att få massor med träningsvärk och har man otur så är flera dagar förstörda. Därför är det bra att förbereda sig med lite övningar som motsvarar skidåkning, så att kroppen inte får sig en chock.

Utrustning – Att hyra eller köpa utrustning brukar alltid vara en fundering man har inför skidresor. Vårt förslag är att fundera på hur många gånger per år du åker och sen jämföra pris hos försäljare med hur mycket det kommer att kosta att hyra utrustningen för det antal dagar du reser bort.

Idre Fjäll

En ort som vi gärna nämner är Idre som ligger i Dalarna och Älvdalens kommun en betydande vintersportort med det Idre Fjäll som det största fjället. Det är framförallt vintertid det är aktiviteter här men och sommartid med orientering, fjällvandring och sportfiske som stora aktiviteter. Du kan väven spela golf och rida i Idre.

Dundret

Dundret strax utanför Gällivare så finns det nio nedfarter för den slalomintresserade, det finns dessutom en mil väl preparerade spår för den som hellre åker på längden. Tack vare sitt läge i norr så brukar säsongen sträcka sig från november tills i slutet på april och i bland början på maj. Sommartid så kan man fjällvandra och under en hel månad så har man möjligheten att se midnattsolen här. under tiden 5 juni till den 11 juli så går aldrig solen ner här.