Flygluffa

Flygluffa- backpacking- tips på hur man får en lyckad resa

När priserna på flygresor har pressats ned samtidigt som den svenska valutan har stärkts har det blivit allt billigare att flygluffa. Precis som med tåg- eller båtluffning handlar det om att ta dagen som den kommer och inte behöva känna sig låst till en specifik avresedag eller destination. Resenären bor på en ort och tar sedan ett flyg till nästa ort eller land.

Några saker man kan tänka på vid flygluffning är:

Boka en bit

Även om flygluffning handlar om spontanitet kan det vara en fördel att boka en eller flera resor i förväg. Den första resan, avresan från Sverige, blir billigare om man köper den långt i förväg. Dessutom kan man fundera över om även hemresan ska köpas flera månader innan. Det är nämligen överlag billigare att köpa biljetter i god tid än nära inpå. Detta särskilt när det gäller längre sträckor. Ett tips är därmed att köpa både resan till t.ex. Asien och hem igen. Håller man sig sedan i Asien under hela semestern går det att hitta billigt flyg oavsett om man vill hålla sig inom ett land eller flyga mellan grannländerna.

airplane

Villkoren

Nästan alla flygbolag erbjuder en hemsida på engelska. Även om du inte kan engelska är det enkelt att använda Google translate för att förstå vilka villkor de har för av- och ombokning. Kanske vill du ha en viss möjlighet att boka om i de fall som du ändrar dig i sista sekund.

Boka med marginal

Det är fullt möjligt att gå av ett plan på en flygplats för att sedan sitta på anslutande plan efter tio minuter. Men det är inte speciellt smart att tänka att det alltid är praktiskt genomförbart. Räkna med förseningar och ha god marginal. Särskilt när det gäller till det sista planet som ska ta dig hem till Sverige igen.

Sök utanför lågprisbolagen

I de flesta länder finns de s.k. lågprisbolagen. De marknadsför sig starkt och skapar på så vis en image om att vara riktigt billiga. Det är de också – men inte alltid billigaste. En del flygbolag flyger enbart vissa sträckor och kan vara mycket billigare än dessa lågprisbolag. Prata med andra som flugit i samma område och sök information på flygplatserna för att pressa priset.