Upptäck den gröna ön

Irland är ett resmål som nog en del inte tänker på när man funderar vart man ska resa, vilket är lite synd då den gröna ön bjuder på en otroligt vacker natur samt mängder med andra möjligheter.

Vattenfall i Killarney Nationalpark på Irland

För den som söker naturupplevelser är Irland definitivt ett av Europas mer intressanta resmål med sitt vackert gröna och karga landskap. Runt om på ön finns också sex nationalparker, vilka samtliga har fritt inträde. I nationalparkerna finns promenadvänliga stigar, även om det också givetvis går att ge sig ut på egen hand.

Ett bra sätt att ta sig runt på ön för den som vill se hela ön är att hyra bil. Då ön inte är allt för stor, lite drygt dubbelt så stort som Småland, går det där därför alldeles utmärkt att ta sig runt hela ön på några dagar. Dessutom är Irland känt för sin utbredda Bed-And-Breakfast-kultur, vilket gör att det ofta inte är alltför svårt att hitta boende var man än befinner sig på ön. Under sommaren kan det dock vara värt att boka rum i förväg.

Väljer man att köra bil runt Irland bör man stanna till i den lantliga staden Galway på västkusten. Många irländarna anser att staden är landets vackraste. Andra städer värda ett besök är Limerick samt Cork på sydkusten.

Vägnätet på Irland är hyfsat väl utbyggt med motorväg mellan Dublin och de flesta större städerna. Dock är dessa avgiftsbelagda och kostar mellan 2 och 4 euro per passage. Ute på landsbygden kan vägarna ofta vara mycket smala, så här gäller det att vara uppmärksam och observant då många irländare dessutom kör mycket fort.

Irland är som bekant även känt för sina många destillerier och är man på ön ingår det nästan att besöka ett. Den kanske mest kända irländska drycken är det karakteristiska ölet Guinness. En rundtur på bryggeriet som ligger på St James Gate i Dublin kostar drygt 16 euro och då ingår ett glas Guinness efter avslutad rundvandring.

För den som gillar whiskey är ett besök på något av de två Jameson-destilerier som finns i landet självklart. Det ena ligger i Dublin och det andra i Cork. Ett besök på något av dessa bokas i förväg, kostar dryga 10 euro och då ingår provsmakning efteråt.

Att resa till Irland kostar från dryga tusen kronor med flyg till Dublin. Prisnivåerna på hotell och boende varierar så klart, från ett par hundra kronor på hostel och uppåt. Ett enkelt sätt att boka en resa till Irland är att kolla in vad Reseshopen.se har att erbjuda.