Mobilsäkerhet på resan

Mobilen är något vi idag använder till så mycket att många nog skulle få lite panik om den helt plötslig slutade fungera eller kom bort. Och det kan ju kännas extra skrämmande om det händer när du är ute och reser. Med några enkla säkerhetsåtgärder kan du dock se till att hålla mobilen betydligt säkrare.

Undvik öppna wifi-nätverk

Orden ”free wifi” kommer du säkert kunna se på en hel del platser när du är ute och reser. Och det kan självfallet kännas lockande att använda när det är tillgängligt. Men dessa öppna nätverk kan göra det mycket enklare för obehöriga att få tillgång till din information och all annan data du har sparat i mobilen. Om du av något anledning behöver förlita dig på dessa nätverk är det viktigt att du åtminstone inte använder dem för att göra bankärenden eller liknande saker då du anger känslig information.

Tänk på var du laddar mobilen

Att ladda mobilen kanske inte känns som en säkerhets risk. Och det är det inte så länge du gör det genom ett vanligt kontaktuttag. Använder du dock något som en laddningsstation där du direkt pluggar i USB-kontakten utsätter du mobilen för en större risk. Data kan både skickas och tas emot via denna anslutning och du vet aldrig vad som kan hända. Använd därför alltid hela laddaren i vanliga kontaktuttag. Alternativ kan du skaffa dig en powerbank och ladda mobilen på så sätt. Du kan hitta dem för en riktigt billig slant idag och en stor fördel är ju att du kan fortsätta röra dig runt som vanligt trots att du laddar mobilen.

Spåra mobilen med en app

Om du skulle råka tappa mobilen eller den blir stulen kan det vara väldigt bra att fortfarande kunna veta exakt var den befinner sig. Om du installerar en app som kan spåra din mobils koordinater behöver du sedan bara logga in via en annan enhet, som din laptop eller surfplatta eller en väns mobil, och eventuellt låta mobilen ljuda ett larm eller ta bilder på den eller de som stulit mobilen.