Olika typer av resor

ResaPå vårkanten är det många som tar fram resekatalogerna och drömmer sig bort till sommarens kommande semester. Arbetsplatserna planerar in semesterschemat och det gäller att boka i relativt god tid om man ska få precis den semesterresa man vill.

För vissa är det en tjusning att bara köpa en flygbiljett till ett land för att sedan backpacka runt i landet och hitta boende under resans gång. Men de flesta vill veta var de ska åka och vad de kommer att få se/göra i landet under semestern. I alla fall i grova drag. För dessa personer är arrangerade resor som resebolagen anordnar ett perfekt alternativ.  Några olika arrangerade resor att välja mellan är:

Charterresor: Sedan charterresan började bli populär hos svensken har det varit den största kategorin av arrangerade resor. Det är enkelt och smidigt och perfekt för den som söker sol och bad kryddat med lite kulturella inslag. Charterbolagen har även börjat differentiera sina resmål för att nå så många olika kundgrupper som möjligt. Bland annat har utbudet av ”barnfria” hotell ökat för de som vill ha det så tyst och lugnt möjligt under semestern.

Äventyrsresor: Vad som är ett äventyr för en person behöver nödvändigtvis inte vara det för någon annan. Av den anledningen kan äventyrsresor som begrepp vara något diffust. Men generellt handlar det om att upptäcka och uppleva under de dagar som resan består av. Upptäcka kulturer man aldrig hört talas om eller upptäcka hur mycket man vågar och klarar av i svåra situationer. Uppleva spänningen med bungyjump i djungeln eller fascinationen av att bo under bar himmel. Oavsett är det allt från tillrättalagd charter där man i första hand tar det lugnt och slappnar av.

Evenemangsresor: Inom evenemangsresor ryms en hel del olika resmål. Men det de har gemensamt är att de anordnas för att resesällskapet ska kunna besöka något eller se något som bara finns under en begränsad period. Det kan vara att åka på operaresa till Wien likväl som att se invigningen av ett stort nytt museum. Inom denna kategori finns även sportresorna där fotbollsresorna till Italien, England och Spanien ligger högt på topplistan. Men utöver det finns det även anordnade resor till bland annat tävlingar inom Formel 1 eller NHL.