Sportresor

Sportresa

Att vara supporter för ett lag kan vara både smärtsamt och ett rent nöje. Man följer förstås laget i ur och skur oavsett hur resultaten går. Vissa går dessutom så långt att de till och med följer laget på bortamatcher eller för den delen hemmamatcher om man bor långt ifrån.

Att resa för att se sport har blivit en populär företeelse bland sportintresserade människor. Inte minst resor för att se på fotboll är populärt, kanske är det för att vi i Sverige inte har en liga med speciellt högkvalitativ fotboll, och att vi därför skapat oss favoritlag i andra ligor runtom i Europa. Dessutom är det förstås en härlig känsla att åka iväg med några vänner till exempelvis England där en av de bästa fotbollsligorna håller till, Premier League. Hela inramningen med alltifrån att stå med de väldigt engagerade engelska fotbollsanhängarna i en bar innan matchen och vadslå om resultatet online på Betsson, till att sitta inne på någon av de stora arenorna och sjunga med i supporterklackarnas sånger.

Eller så kan man göra som Juha Väsinen, han är utbytesstudent i USA och ett mycket stort fan av Örebro SK som under säsongen har spelat i Superettan, alltså den näst högsta divisionen i Sverige. Örebros säsong har gått riktigt bra och inför sista matchen på hela säsongen mot Ljungskile så var läget följande: vid vinst skulle man gå raka vägen upp i Allsvenskan, alltså högsta ligan i seriesystemet. Ett stort fan som Juha är så bokade han en hemresa, en resa på över 800 mil enkel väg, för att få möjlighet att se sitt älskade ÖSK ta steget upp i Allsvenskan igen.  I en intervju med tidningen Aftonbladet så vågade Juha inte gissa på hur utgången i matchen skulle bli, och det kanske är förståeligt i en sådan viktig match.

För att binda ihop det hela så kan vi berätta att det slutade väldigt lyckligt för Juha och hans Örebro. Efter att ha prickat in matchens enda mål i den 52:a minuten så vann Örebro matchen och blev således klara för nästa års Allsvenska. Vi kan gissa att det blev en angenäm resa tillbaka till USA.